Burn-out wettelijk erkend vanaf 1 september
Bewaar artikel
Vanaf 1 september zullen bedrijven maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat hun werknemers het slachtoffer worden van een burn-out. Dat schrijft Le Soir vandaag. Werkgevers moeten hun personeel sensibiliseren en risico-analyses uitvoeren; voor slachtoffers wordt het makkelijker om hulp te vragen.
Het is voor het eerst dat het begrip burn-out opduikt in de Belgische wetgeving. Vanaf volgende week moeten bedrijven preventiemaatregelen nemen om psychosociale risico's op het werk in te perken. Het gaat onder meer om pesterijen, geweld en ongewenst seksueel gedrag, maar ook om stress en burn-out.
Werkgevers zullen er actief over moeten waken dat hun werknemers niet ten prooi vallen aan professionele uitputting. Ze zullen risico-analyses moeten uitvoeren, hun personeel sensibiliseren en een meldingssysteem opzetten. Tot nu toe had een slachtoffer geen mogelijkheid om zijn werkgever om hulp te vragen, tenzij door het indienen van een gemotiveerde klacht over intimidatie. Voortaan zal hij een veel neutralere aanvraag tot interventie kunnen indienen.
Lancering plan voor beroepsrisico nummer 1: werkstress
Op dinsdag 13 mei 2014 is door Minister Asscher het startsein gegeven voor een vierjarenplan om werk gerelateerde stress aan te pakken.
Beeld ANP
Alles over werk en psychische klachten
Werk en psychische klachten. Ze horen bij elkaar als olie en vuur, maar ook als water en vuur. Werk kan immers psychische klachten veroorzaken en verergeren. Maar even zo goed kan werk juist bijdragen aan herstel van psychische klachten. Er zijn veel aspecten die hierbij een rol spelen.
Picture: pixabay